تجارت بین الملل

بازرسی کالا- INSPECTION

بازرسی کالا

 

 

 

 

بازرسی کالای صادراتی

افزایش صادرات کالاهای تولید داخل، یکی از اهداف ملی و کلان دولت و بخش خصوصی می باشد که توان اقتصادی کشور را بهبود بخشیده و اقتصاد ملی را از بیماری های اقتصاد تک محصولی نجات می دهد. ایجاد تسهیلات برای صادرکنندگان و روان سازی فرآیند صادرات کالاها می تواند نقش مهمی در افزایش صادرات داشته باشد. شرکت های بازرسی به عنوان یکی از نهادهای تسهیل کننده و اطمینان بخش به حوزه ی حاکمیتی و صادرکنندگان خدمات ارائه می دهند.

در تجارت جهانی یکی از عمده نگرانی های خریدار، انجام تعهدات فروشنده بر طبق قراداد است تا محصول را با همان کیفیت و کمیتی که در قرارداد ذکر شده ارسال نماید. برای جلوگیری از هر گونه مشکل و مغایرتی، شرکت های مستقلی تحت عنوان شرکت بازرسی کالا (commodity inspection company) حضور دارند تا محصول را از هر لحاظ بررسی نمایند. به طور کلی به تمام عملیات بازرسی، نمونه‌برداری، آزمایش، اندازه‌گیری و دیگر فرآیندهایی که توسط شرکت بازرسی کننده به منظور تعیین کمیت و کیفیت محصولات، خدمات یا تأسیسات انجام می‌شود بازرسی کالا گفته می شود. بعد از بازرسی، نتایج حاصل را با مشخصات مندرج در قرارداد خرید تطبیق می دهند و بعد از تایید، گواهی بازرسی کالا صادر می شود.

 

بازرسی کالا- INSPECTION
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید :  پیش فاکتور صادراتی – PERFORMA INVOICE

 

رشد روز افزون تجارت جهانی مبین اهمیت مشارکت و نیاز کلیه کشورهای جهان به مبادلات جهانی است . به عبارت دیگر در جهان امروز ، هیچ کشوری بی نیاز از تجارت جهانی نمی باشد و از این رو خودکفائی مطلق عینیت نمی یابد. همانطوریکه شاهد هستیم امروزه کلیه کشورهای جهان سعی وافر دارند تا سهم خود را در بازار جهانی افزایش دهند. در این بازار، شرایط رقابت آزاد حکمفرماست . داد و ستد در این بازار موضوعی پیچیده، تکنیکی و تخصصی است و فقط به خریدار و فروشنده محدود نمی گردد. بعبارتی برای تحقق امر مبادله کالا، علاوه بر واردکنندگان و صادر کنندگان، باید عوامل دیگر مانند بانکها، شرکتهای بیمه، شرکتهای حمل و نقل، فورواردرها، شرکتهای بازرسی کننده و غیره نیز وارد عمل گردند. بدین ترتیب با دخالت و مشارکت عوامل یاد شده محیط لازم برای انجام داد و ستد اصولی آماده می شود. قوانین و مقررات سازمانهای بین المللی نیز تا حدود زیادی وظایف، تکالیف، مسئولیتها، تعهدات و نحوه عمل هریک از عاملان فوق الذکر را در صحنه تجارت بین المللی مشخص و معین نموده است.

در این راستا بانکها اساساً با استفاده از مکانیسم خریدهای خارجی از طریق اعتبارات اسنادی (DOCUMENTARY LETTER OF CREDIT) ، نگرانیهای خریدار و فروشنده را در مورد عدم همزمانی مبادله و تحویل کالا توسط خریدار و دریافت وجه توسط فروشنده برطرف می نماید، بدین معنی که بانکها با بکارگیری مقررات متحد الشکل اعتبارات اسنادی اطاق بازرگانی بین المللی (UNIFORM CUSTOM & PRACTICE FOR DOCUMENTARY CREDITS-ICC)به طرفین معامله که مقیم کشورهای مختلف هستند اطمینان لازم را در مورد دریافت وجه توسط فروشنده و دریافت کالا توسط خریدار می دهند. اما طبق مقررات یاد شده اقدامات و بررسیهای بانکی صرفاً مرتبط با اسناد موضوع اعتباراسنادی می باشد و کالای موضوع اعتباراسنادی توسط بانکها رویت و کنترل نمی گردند.

لذا جهت رویت و کنترل کالا شرکتهای بین المللی بازرسی بوجود آمدند که امروزه شرکتهای بازرسی کالا یکی از اجزاء مهم تجارت جهانی می باشند که از وجود آنها برای کنترل کمیت، کیفیت و بسته بندی کالا و جلوگیری از ورود و صدور کالای نامرغوب استفاده میگردد.

 

بازرسی کالا- INSPECTION
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید : بیمه نامه خاص صادرات

 

انواع بازرسی کالا

 

1-بازرسی حین تولید:

درصورتی که مواد اولیه، قطعات به کار رفته و یا فرایند تولید دارای اهمیت بسیاری بوده و بعد از تولید نتوان کالا را بدون مشکل و صرف هزینه زیاد مورد ارزیابی قرارداد، از بازرسی حین تولید استفاده می شود که معمولاً برای مواد غذایی، لوازم آرایشی و بهداشتی و ماشین آلات و تجهیزات استفاده می شود.

 

2-بازرسی پیش از حمل:

که به بازرسی چشمی یا ظاهری نیز شهرت دارد و براساس دستورالعمل تعیین شده از سوی مشتری، به صورت رندم چک و با نمونه گیری و در چهار حوزه کمیت، کیفیت، بسته بندی و بارگیری انجام می شود. اکثر تولیدات مربوط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به صورت نهایی و پیش از حمل مورد بازرسی قرار می گیرند.

 

3-بازرسی قیمت:

جهت ارزیابی قیمت و بررسی واقعی بودن آن انجام می شود. این نوع بازرسی معمولاٰ به دستور بانک و موسسه تأمین کننده مالی و به هزینه خریدار جهت جلوگیری از سوءاستفاده از ارز ارزان قیمت یا وام های کم بهره انجام می شود.

 

4-بازرسی اصالت فروشنده:

این بازرسی جهت اطمینان از اصالت فروشنده و توانایی او در اجرای تعهدات قراردادی صورت می گیرد و درواقع  کار منبع یابی را برای خریدار انجام می دهد.لازم به ذکر است عموماً الزامات قانونی و قواعد بانک مرکزی خریدار را وادار به استفاده از این نوع بازرسی می نماید.

 

5-بازرسی استاندارد اجباری:

این بازرسی، مهم ترین و پیچیده ترین نوع بازرسی است. در واقع شرکت بازرسی به جانشینی سازمان استاندارد در محل خروج کالا از بازار فروشنده، آن را مورد بازرسی قرار می دهد. این بازرسی در آزمایشگاه مجاز و تحت نظارت شرکت بازرس انجام و پس از آن گواهینامه انطباق برای کالا صادر می شود.
شرکت های بازرسی که بازبینی کالاهای وارداتی را در مبدأ تولید برعهده دارند؛ شرایطی را برای پذیرش و عقد قرارداد با متقاضی بازرسی پیش بینی کرده اند که ملحق به قرارداد بازرسی بوده و به امضاکنندگان ذیل قرارداد تحمیل می گردد. لازم به ذکر است که اگرچه این شرایط در نسخ چاپی ظهر فرم سفارش بازرسی درج گردیده و به ظاهر پذیرش آن اجتناب ناپذیر است؛ متقاضیان امکان تغییر و تعدیل برخی از شرایط و مواد آن را دارند.

 

بازرسی کالا- INSPECTION
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید : بسته بندی محصول صادراتی

 

 

گواهینامه بازرسی  COI – Certificate Of Inspection

عبارت است از سندی که پس از انجام و تکمیل حدود و دامنه بازرسی پس از دریافت ند حمل (بارنامه یا راه نامه) روی سربرگ رسمی سازمان بازرسی کننده صادر می شود و طی آن انطباق کمیت، کیفیت، بسته بندی و سایر خصوصیات کالای بازرسی شده با مشخصات مندرج در قرارداد بازرسی تصدیق می گردد.

 

کالاهای مشمول مقررات اجرای اجباری استاندارد برای واردات

عبارت است از کالاهایی که براساس مصوبات شورای عالی استاندارد ، هیأت وزیران و قانون ارتقاء کیفی تولید خودرو و سایر تولیدات صنعتی، اجرای استاندارد آنها برای واردات اجباری اعلام شده و از این پس به جهت رعایت اختصار، کالاهای مشمول استاندارد نامیده می شود.

مجموعه کالاهای مشمول استاندارد در قالب یک فهرست بر حسب ردیف های تعرفه در پایگاه اطلاع رسانی سازمان به آدرس http://www.isiri.gov.ir/ و هم چنین در ادارات کل استاندارد استانها و کلیه گمرکات  کشور موجود است.

لازم بذکر است در صورتی که کالای وارداتی مشمول استاندارد اجباری ایران باشد میبایست نسبت به اخذ گواهینامه تطابق کالا بر اساس استانداردهای مربوطه اقدام گردد، که واحد بازرسی کالا وظیفه بازرسی،نمونه برداری وتایید کالاهای مذکور وصدور گواهینامه های استاندارد مرتبط را برعهده دارد.

 

بازرسی کالا- INSPECTION
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید : استانداردهای صادراتی

 

شرکتهای بازرسی

به علت رشد و توسعه تجارت جهانی در دهه‌های اخیر، هیچ کشوری نمی‌تواند خود را بی‌نیاز از مبادله کالا بداند. این گسترش تجارت جهانی دنیا را به ایده دهکده جهانی بسیار نزدیک کرده است و رقابت را بیشتر و البته بازار داد و ستد خارجی را نیز پیچیده‌تر کرده است. لذا مبادله کالا دیگر مانند بازارهای سنتی فقط شامل خریدار و فروشنده نیست، بلکه افراد و شرکت‌های دیگری از قبیل شرکت های بازرسی کالا نیز در امر صادرات و واردات کالا دخیل بوده و خدمات بسیاری را عرضه می کنند.

در بند ۲ شرایط عمومی استاندارد در بازرسی‌های بین‌المللی مصوب IFIA، بازرسی چنین تعریف شده است: بازرسی عبارت است از انجام بازبینی، بررسی، آزمایش، نمونه‌برداری، اندازه‌گیری و عملیات مشابه و صدور گزارش‌ها و گواهینامه‌های مربوط به این عملیات و همچنین ارائه خدمات مشاوره‌ای در رابطه با این موضوعات می‌باشد.

شرکت های بازرسی کالا بصورت مستقل فعالیت می کنند. شرکت بازرسی برای جلوگیری از هرگونه اختلاف بین خریدار و فروشنده بر کالای مبادله شده در یکی از مراحل ساخت و تولید، پیش از حمل، در مبدا و یا مقصد بنابر درخواست شرکت خریدار نظارت و بازرسی می کند. این بازرسی شامل انواع کالای وارداتی و صادراتی، انواع مواد معدنی و صنعتی، بازرسی های بانکی و همچنین نمونه برداری از واحدهای تولیدی داخل کشور است. هر کشوری لیستی از استانداردهای اجباری برای کالاهای وارداتی دارد. چنانچه کد شناسایی (HS Code)  کالای مذکور در آن لیست باشد بایستی استاندارد مربوطه در کشور مقصد نیز رعایت شود. به علاوه آزمایشگاه هایی داخل کشور هستند که مورد تایید سازمان استاندارد بوده و وظیفه شان نمونه گیری و آزمایش کالاها است. نتایج این آزمایشگاه ها مورد استناد شرکت های بازرسی کالا قرار می گیرد. در پایان همه این بازرسی ها، گواهی بازرسی کالا توسط شرکت های بازرسی صادر شده و به این صورت امکان ترخیص کالا از گمرک فراهم می گردد.

 

بازرسی کالا- INSPECTION
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید :گواهینامه های بین المللی ایزو – ISO

 

 

دسته بندی انواع بازرسی کالا :

  • بازرسی کالا در کلیه گذرگاه های ورودی و گمرکات
  • توانایی بازرسی کالا در محل مورد درخواست خریدار یا فروشنده کالا
  • بازرسی انواع ماشین آلات و تجهیزات وارداتی پس از نصب در کارخانه
  • صدور گواهینامه های تایید کالا به درخواست بانک (LC و حواله بانکی)
  • صدور گواهینامه های انطباق کالاهای مشمول استاندرد اجباری( VOC و COI )
  • صدور گواهینامه های تایید کالاهای صادراتی
  • صدور گواهینامه های تایید کالاهای موضوع اسناد اعتباری ریالی
  • صدور گواهینامه های تایید کالا به درخواست خریدار
  • تعیین میزان خسارت وارده به کالاهای وارداتی
  • تعیین ارزش محموله های وارداتی وتایید قیمت پرفورما

 

 

گردآوری و تنظیم نهایی : دکتر محمد قاسمی اسفهرود – ایران گودز مارکت (  IRAN GOODS MARKET )
جامعترین وبسایت B2B در ایران – مارکت ( بازار ) کالاهای ایرانی
بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “بازرسی کالا- INSPECTION

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *