تجارت بین الملل

صادرات به عمان

صادرات به عمان

 

صادرات به عمان، بعنوان کشوری که همیشه روابط سیاسی مناسبی با کشورمان داشته، می‌تواند با کمترین چالش‌های ممکن انجام شود. جهت صادرات به عمان بهتر است با این کشور بیشتر آشنا شوید و اطلاعات لازم را به دست آورید. کشور عمان دارای روابط سیاسی مناسب و به دور از هرگونه تنش با سایر کشورهای جهان است ، لذا در مواقع لازم ، بعنوان یک میانجی معتبر و معتمد بین المللی ، ایفای نقش می کند . دسترسی مناسب این کشور به‌ آب‌های آزاد و داشتن زیرساخت‌های مرتبط با تجارت باعث شده است تا صادرات به عمان ، برای بسیاری از کشورها جذابیت داشته باشد . با وجود همسایگی ایران و عمان بسیاری از ما اطلاعاتی درمورد این کشور نداریم. در این مقاله ویژگی‌های کلی این کشور را بررسی می‌کنیم.

 

صادرات به عمان

 

بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید : صادرات به ارمنستان

 

 

عناصر فرهنگی جمعیتی کشور عمان

برای تجارت با هرکشوری نیاز است تا درمورد مشخصات کلی و جمعیت شناختی و مولفه‌های فرهنگی و اجتماعی‌ آن کشور اطلاعات لازم را کسب کنیم. برای اینکار ، انجام تحقیق بازار صادراتی ، اولین و مهمترین قدم خواهد بود.

عمان کشور نسبتا کوچکی با جمعیت ۴.۶ میلیون نفر است که جمعیت شهری ۸۷ درصد و جمعیت روستایی ۱۳ درصد آن را تشکیل می‌دهد. جمعیت مردان در این کشور ۶۶ درصد، در مقابل جمعیت زنان ۳۴ درصدی است.

شهرهای مهم عمان مسقط، صحار، صور و صلاله هستند. زبان رسمی آن عربی و انگلیسی است. واحد پول این کشور ریال عمان است.

بیشتر مردم عمان مسلمان هستند و اکثریت آن‌ها پیرو اسلام اهل تسنن و اباظی هستند. مذهب شیعه در این کشور جز اقلیت است. مسلمانان اباظی پیرو عبدالله بن اباض تمیمی بوده اند. نفوذ مذهب در سیاست‌های عمان بسیار زیاد است.

با وجود اینکه کشور عمان دارای روابط سیاسی مناسب و دور از تنش با تمامی کشورهای جهان است، بنابراین بازار خوبی برای صادرات کالا به عمان وجود دارد. برای صادرات به عمان، باید از شرایط صادرات کالا به این کشور، قوانین گمرک عمان ، سیستم بانکی و روشهای پرداخت بین المللی و سایر قوانینی که در این زمینه تدوین شده است، به خوبی آشنا باشید. در غیر این صورت، تجارت با عمان برای شما ممکن نخواهد بود. اگر جزو افرادی هستید که تمایل دارید صادرات به عمان را آغاز کنید، باید با بهترین و پرسودترین کالاهای ایرانی (مانند صادرات محصولات کشاورزی و .. )  که به عمان صادرمی‌شوند، آشنا شوید. تا پایان این مقاله همراه ما بمانید.

 

اقتصاد عمان

برای صادرات به عمان باید شناخت کاملی از اقتصاد و راه‌های درآمدی آن داشته باشیم. اقتصاد عمان متاثر از نفت است. البته میزان منابع نفت آن‌ از سایر کشورهای همسایه کمتر است.

از دیگر مواردی که اقتصاد عمان بر آن متکی است می‌توان به فعالیت‌هایی در حوزه کشاورزی و معادن و همچنین صنعت ماهیگیری اشاره کرد. این درحالی است که بیشتر مناطق این کشور دارای آب و هوای خشک و بیابانی است.

 

صفر تا صد نحوه صادرات به عمان

کشور عمان دارای دسترسی مناسبی ، از همه جهت‌ها به آب‌های آزاد دارد. وجود تعداد زیادی از بندرهای بارکشی کالا و فراهم‌کردن زیرساخت‌های وارداتی و صادراتی در این کشور، باعث شده است تا عمان به یکی از قطب‌های تجارت در منطقه ، تبدیل شود. امروزه، بسیاری از تاجران کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به صادرات به عمان مشغول هستند و سود زیادی از این طریق کسب می‌کنند.

همانطور كه ذكر كرديم، عمان دارای بنادر تجاری و كشتی‌های باربری زيادی است. بنابراين به نظر می‌رسد، مهم‌ترين فاكتور در صادرات به عمان، داشتن خط مستقيم كشتيرانی به آب‌های اين كشور و تجارت دريايی می‌باشد. كشورهایی مانند امارات و عربستان هم موقعیت جغرافیایی مناسبی نسبت به عمان دارند و هم برنامه‌ريزی مناسبی برای صادرات كالا به عمان از مسير دريا را تدارك ديده‌اند. بنابراين اين دو كشور به همراه چين، بیشترین صادرات کالا به عمان را دارا هستند. متاسفانه کشور ایران، بستر مناسبی را در این خصوص ایجاد نکرده است و اکثر شرکت‌ها و بازرگانان ايرانی در مقابل رقبای خارجی هنگام صادرات به عمان، شكست می‌خورند.

رقابت در صادرات به عمان به نحوی شديد است كه برخی از تاجران ايرانی با استفاده از واسطه‌گری توسط شرکتهای مدیریت صادرات و بازرگانی خارجی یا تاجران كشورهای مختلف و از طریق تغییر اسناد حمل و نقل ،  اقدام به تجارت با عمان می‌كنند. به طور مثال طرف ايرانی ابتدا كالاهايش را به امارات صادر می‌كند و از آن طريق، صادرات كالا به عمان اتفاق می‌افتد. البته اين روند، مشكلات خاص خودش را هم در پی خواهد داشت. اما به هرحال، صادرات به عمان برای تاجران تا حدی سود سرشار در پی دارد كه حاضرند دردسر اين كار را هم به جان بخرند.

 

صادرات به عمان

 

بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید :  صادرات به عراق – اطلاعات اولیه

 

شرايط و ويژگی‌ های تجارت با عمان

به منظور صادرات به عمان، قبل از هرچیز باید با قوانین دادوستد بین ایران و عمان و هم‌چنین روند تجارت با عمان آشنا شوید. آشنایی با قوانین گمرک عمان و سیستمهای حمل و نقل بین المللی در عمان ، نیز بسیار اهمیت دارد تا بتوانید روند صادرات به این کشور را به‌طور قانونی و در کمترین زمان ممکن طی کنید.
همانطور که می‌دانید، یک سند همکاری جامع بین دو کشور عمان و ایران تنظیم شده است و بعد از آن، روابط تجاری و بازرگانی بین دو کشور به نحو مناسبی شروع شده است. بنابراین صادرات به عمان، یک فرصت طلایی برای بازرگانان و شرکت‌های تجاری ایرانی محسوب می‌شود تا بتوانند در مسیر درآمدزایی مناسبی قرار بگیرند. در ادامه شرایطی که در سند تجاری همکاری بین دو کشور ذکرشده است که باعث آسان‌ترشدن تجارت كالاهای مختلف می‌شود، بررسی می‌كنيم.

موافقت‌نامه بازرگانی صادرات به عمان از ايران

موافقت‌نامه کشتیرانی بازرگانی

موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری‌های صادراتی ایران

موافقت‌نامه بین المللی تاسیس کریدور بین المللی ترانزیت کالا و مسافران

موافقت‌نامه اجتناب از اخذ مالیات اضافه و توافق بر تعرفه صادرات

موافقت‌نامه همکاری حمل و نقل تجاری به صورت هوایی

 

 

كشورهای صادركننده كالا به عمان

در حالت كلی كشورهای حاشيه خليج فارس، دارای بيشترين تجارت و دادوستد در منطقه می‌باشند. عمان هم از اين قاعده مستثنا نيست و با بسيارس از كشورهاس همسايه و حتی كشورهای اروپايی و آمريکايی، قرارداد تجارت بلندمدت دارد. جالب است بدانید که مجموع ارزش وارداتی کشور عمان در چند سال گذشته نزدیک به 30 میلیارد دلار بود که باعث شد این کشور در رتبه 65 بیشترین واردکنندگان کالاهای مختلف در جهان قرار بگیرد.
بر اساس آمار معتبری که از سوی سازمان تجارت جهانی(WTO) ، ارائه شده است، در تجارت بین الملل ،  کشور امارات بیشترین صادرات به عمان را در سال‌های اخیر داشته است. به طوری‌که 4/31 درصد صادرات کالا به عمان از طریق امارت متحده عربی اتفاق افتاده است. بعد از این کشور، ژاپن، بریتانیا و چین به ترتیب با تامین 86/6، 74/6 و 39/6 درصد از واردات عمان، در رده‌های بعدی قرار گرفته اند.
البته از یکسال گذشته، کشورهای چین و ايالات متحده آمریکا، اصلی‌ترین شرکای تجاری عمان به شمار می‌روند و درصد صادرات به عمان از طريق اين كشورها، روزبه‌روز در حال افزايش است. ايتاليا و عربستان سعودی هم كالاهای زيادی را به عمان صادر مي‌كنند.
اگر بخواهيم بيشترين صادرات كالا به عمان را به صورت قاره‌ای بررسی كنيم، بعد از قاره آسيا، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی در رتبه‌های بعدی جا می‌گیرند. علی‌رغم همسايگی عمان با ايران، کشور ما با تامین 8/2 درصد از کالاهای وارداتی عمان، بعد از کشورهای ذکرشده قرار گرفته است؛ امیدواریم در سال‌های آینده با فراهم‌شدن بسترهای مناسب، اين مقدار بيشتر شود و بازرگانان و دولت ايران از طريق تجارت با عمان به سود خوبی برسند. بهره‌گيری از خدمات مشاوره تجارت بین الملل به عمان كه توسط مراكز معتبر ارائه می‌شود، می‌تواند تا حد زيادی گره‌گشای اين مساله باشد.

 

صادرات به عمان

 

بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید : صادرت به افغانستان – بازاری دائمی برای کالاهای ایرانی

مهم‌ترين اقلام صادراتی ايران به عمان

علاوه بر خشك‌بودن اقليم عمان كه يكی از محدوديت‌های تولید و صادرات محصولات كشاورزی در این کشور به شمار می‌آيد، عمان از نظر صنعتی هم زياد پیشرفته نیست. بنابراین عمان نیاز خواهد داشت ، تا چشم به محصولات صنعتی و ماشین آلات سایر کشورها بدوزد تا نیاز خود را برآورده کند. در این راستا، بیشترین کالاهایی که به عمان وارد شده‌اند ، جزو صنایع فولادی و تجهیزات برقی و مکانیکی هستند. هم‌چنین وسایل صوتی و تصویری به همراه لوازم جانبی موردنیاز ، زغال‌سنگ و سایر سوخت‌های فسیلی، مواد شیمیایی آلی، محصولات پلاستیکی، سنگ‌ها و فلزات ارزشمند و گران به همراه مبلمان و صنایع دستی متنوع، جزو اقلامی هستند که بیشتر از سایر کالاها به عمان وارد شده‌اند. صادرات مواد غذایی و صادرات میوه‌های خشک، دارای بیشترین ارزش و سودآوری برای کشورهای مختلف هستند.
صادرات به عمان از طریق ایران هم روزبه‌روز در حال افزایش است. در ادامه مهم‌ترین اقلامی که از طریق کشور ایران به عمان صادر می‌شوند را به طور کامل معرفی می‌کنیم.

 

لیست کالاهای صادراتی به عمان

این اقلام از نیازهای بازار عمان بوده و عمدتا از ایران صادر می‌شوند

خودرو سواری و تجهیزات جانبی انواع خودرو مانند روغن موتور

انواع کشمش

انواع حبوبات

انواع مواد صنايع غذايی

ذرت و علوفه دامی

انواع میوه و سبزیجات مختلف مانند هندوانه، کیوی، لیمو، خرما، انگور، خربزه و سیب‌زمینی

انواع آجیل و خشکبار

انواع فرش دستی و ماشینی

جو دامی

دستگاه تصفیه آب خانگی و تجهیزات جانبی مربوطه

آهن و فولاد

نبات و آبنبات و شکلات

تلویزیون

فرومنگنز پرکربن

قرص سوپکسول

انواع مصالح ساختمانی

 

مناطق آزاد تجاری و اقتصادی عمان

اگر قصد صادرات به عمان و احداث شرکت در این کشور را دارید، مناطق آزاد در این کشور برای شرکت‌هایی که قصد تولید و توزیع در منطقه را دارند، شرایط بسیار مناسبی را فراهم کرده است. شرکت های تجاری منطقه آزاد عمان، اجازه تجارت با داخل کشور عمان را دارند. حتی اگر نمایندگی مستقر در داخل عمان نداشته باشند، با پرداخت عوارض ۵ درصدی می‌توانند روابط تجاری خود را با شرکت‌های داخل عمان ادامه دهند.

عمان دارای ۴ منطقه آزاد تجاری، اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ، صلاله، صحار و الدقم است .

حضور داشتن در مناطق آزاد کشور عمان مزایایی دارد مانند:

  • امکان کسب مالکیت ۱۰۰ درصد شرکت برای فرد خارجی
  • معافیت مالیاتی ۱۰ ساله برای شرکت‌ها
  • نیاز به داشتن حداقل سرمایه برای کسب و کار در منطقه آزاد نیست
  • سهمیه استخدام کارگران عمانی کمتر است ( ۱۰درصد)
  • عوارض گمرکی ندارد

 

صادرات به عمان

 

بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید :  ترکیه – دروازه طلایی تجارت

 

ملاحظات تجاری مناطق آزاد کشور عمان

فعالیت های مجاز در منطقه آزاد تجاری شامل موارد زیر است:

* واردات مواد اولیه

* تولید کالا

* انجام فرایند مونتاژ و بسته بندی

* صادرات محصولات تکمیل شده در منطقه آزاد

* انبار کردن محصولات

 

منطقه تجاری اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ (AL MAZUNAH)

این منطقه تجاری در سال ۱۹۹۹ تاسیس شده است. اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ حق مالکيت ۱۰۰ درصدی را به افراد خارجی می‌دهد و معافيت ۳۰ ساله مالياتی را ارائه می‌کند. اگر شرکت نسبت به استخدام کارمندان و کارگران عمانی اقدام نماید این معافيات مالياتی به صورت نامحدود تمدید می‌شود.

شرکت‌های مستقر در عمان باید حداقل ۳۰ درصد کارمندان عمانی داشته باشند، اما در مناطق آزاد این میزان به ۱۰ درصد می‌رسد. یک شرکت در اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ تنها بايد ۱۰ درصد كارگر محلی را در استخدام داشته باشد.

المزیونه در ۴ كيلومتری مرز یمن در جنوب غرب عمان واقع شده است. به دلیل نزدیکی این منطقه به یمن، بسیاری از مردم یمن در آن‌ کار می‌کنند اما برای کار در این منطقه نیازی به مجوز کار ندارند .

شرکت‌های مستقر در منطقه آزاد المزیونه، عموما برای خريد و فروش تجاری و خدمات تاسیس شده‌اند.

 

صلاله (SALALAH)

منطقه آزاد صلاله ۶ سال پس از المزیونه و در سال ۲۰۰۵ ساخته شده است. که البته هنوز هم در حال توسعه است.

منطقه آزاد صلاله در مجاورت بندر اصلی صلاله قرار دارد .شرکت‌های موجود در این منطقه معمولا برای مواد شيميايی و انجام فرایند بر روی مواد، ساخت و مونتاژ و توزيع مناسب می‌باشند.

مزایای حضور در منطقه آزاد صلاله عبارتند از :

* معافيت ۳۰ ساله مالیاتی بر سود و سود سهام

* معافیت مالیاتی شرکتی

* معافیت مالیات بر درآمد شخصی

* معافیت عوارض گمرکی

 

صحار (SOHAR)

اين بندرگاه مناسب برای صنايع زير در زمینه‌های مختلف تولید، تجارت، لجستیک (حمل و نقل) و مونتاژ است:

* فولاد

* نفت و گاز

* پتروشيمی

* صنایع معدنی و مواد معدنی

* سراميک

* مواد غذايی

منطقه آزاد صحار نیز مانند سایر مناطق آزاد این کشور حق مالکيت ۱۰۰ درصد خارجی و ۱۰ سال معافيت از ماليات را به شرکت‌ها ارائه می‌دهد. که در صورت استخدام تعداد زیاد اتباع عمانی این معافيات می‌تواند به طور نامحدود تمديد شود .

مقامات منطقه آزاد صحار با هدف ایجاد“ one stop shop ” ، فرایند ثبت شركت و راه اندازی کسب و كار را در زمان کوتاه کمتراز یک ماه ميسر ساخته اند.

 

 

الدقم (DUQM)

منطقه دقم یکی از بزرگ‌ترین مناطق اقتصادی خاورمیانه است که همچنان در دست احداث است.

منطقه دقم مشتمل بر هشت منطقه توسعه اقتصادی و خدماتی به شکل زیر است:

* بندرگاه چند منظوره

* اسکله خشک به منظور تعمیر کشتی‌ها

* بندرگاه مخصوص صید ماهی

* منطقه گردشگری

* منطقه لوجستیکی

* شهرک آموزشی

* شهرک مسکونی جدید

* حمل و نقل دریایی، زمینی و هوایی

* مخابرات، شبکه و  IT

* پروژه‌های توزیع آب و بازیافت

* خدمات پشتیبانی

* آبزي پروری

* مواد غذایی پردازش شده

* مراکز آموزش پزشکی و گردشگری

* تولید کارخانه مصالح ساختمان

* ساختمان سازی

 

صادرات به عمان

 

بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید :  امارت متحده عربی – ویترین تجارت بین المللی

 

قوانین پرداخت ارزی و گمرک در عمان

دقت کنید که صادرات به عمان در صورتی ممکن است که شرکت ایرانی یا دیگر کشورهای صادر کننده در این کشور به ثبت رسمی رسیده باشند. حتی کالاهایی که نیاز به تمدید صادرات و خدمات پس از فروش دارند، باید توسط وکلای کشور عمان، گواهی ترخیص از گمرک را دریافت کنند. معمولا برای کالاهای مختلف، نرخ تعرفه گمرکی متفاوتی در نظر گرفته می‌شود. به طور میانگین این نرخ برای تمامی کالاها 5/5 درصد درنظر گرفته شده است؛ به طوری‌که برای کالاهای کشاورزی 7/4 درصد و کالاهای غیرکشاورزی 10/6 درصد، به عنوان نرخ تعرفه گمرکی در نظر گرفته می‌شود. اهمیت صادرات به عمان از طریق کالاهای کشاورزی، در تعیین نرخ هم به چشم می‌خورد که به صورت جداگانه برای این محصولات در نظر گرفته شده است. عمان در اکثر روزهای سال، وضعیت کشاورزی و کاشت مناسبی ندارد، بنابراین نیاز خواهد داشت تا محصولات کشاورزی و مواد غذایی خود را از دیگر کشورها تامین کند.
جالب است بدانید که در کشور عمان، هیچ گونه نظارتی بر دادوستد ارز وجود ندارد. به عبارت دیگر، ورود و خروج ارز از عمان تحت هر شراطی در چارچوب قانونی آزاد است. بانک مرکزی عمان، به دلیل موارد مختلف، سخت‌گيری زيادی را در زمينه تبادل ارز خارجی به اين كشور ندارد. همين موضوع، به اضافه عدم سخت‌گيری در قوانين گمرك عمان، باعث شده است تا صادرات به عمان برای بسياری از كشورها و شركت‌های خارجی محبوب‌تر شود. استفاده از مشاوره تجارت بین المللی با عمان در کنار پیگیری‌های مستمر و اطلاع از نيازهای بازار اين كشور، باعث می‌شود تا صادركنندگان در مدت زمان كمی به سود سرشاری از طريق تجارت با عمان برسند.

 

مزايای صادرات به عمان

مهم‌ترين شاخصه‌ای كه صادرات به عمان را برای كشورهای مختلف جذاب كرده است، ثبات سياسی و اقتصادی اين كشور است. عمان تقريبا با تمامی كشورهای منطقه و دنيا روابط تجاری خوبی برقرار كرده و يك منطقه امن برای صادرات كالاهای مختلف و سرمايه گذاری در بخش‌های گوناگون به شمار می‌آيد. اين نكته جالب است كه رتبه ايجاد كسب‌وكارهای جديد عمان در دنيا 48 است و اين كشور بالاتر از كشورهايی مثل تركيه، كويت و پاكستان قرار دارد. از طرفی نرخ تورم هم در این کشور ثابت بوده و بازار متعادلی دارد.
علاوه بر درآمدزایی از طریق صادرات کالا به عمان، این کشور مسیری برای صادرات به کشورهایی است که از جهات سیاسی ارتباط خوبی با ایران ندارند. برخلاف سایر کشورهای همسایه، ثبت شرکت در مناطق آزاد عمان بسیار راحت‌تر است و دردسر چندانی برای ايرانيان ندارد؛ به طوری كه در مناطق آزاد عمان می‌توان با ۱۰۰ درصد سهام خارجی، اقدام به ثبت شركت کرد.

 

مشاوره صادرات به عمان

قبلا هم چند بار اشاره كرديم كه وضعيت كشاورزی در عمان به دليل مناسب‌نبودن شرايط آب‌وهوايی باعث نياز اين كشور به محصولات كشاورزی و صنايع غذايی شده است. از طرفی به همين دليل، قيمت ميوه وسبزيجات در اكثر فصول سال در عمان بسيار  بالاست و برای تعديل قيمت، بايد اين محصولات را از كشورهاي ديگر وارد كنند. بعد از آگاهی از امور مربوط به نحوه صادرات به عمان، تاجران يا شركت‌های ایرانی باید نیازهای بازار کشور عمان را در بازه‌های زمانی مختلف بدانند. این کار باعث می‌شود تا بهترین و پرسودترین کالاها به این کشور وارد شود. بدین منظور تمامی افراد باید از خدمات مشاوره صادرات به عمان استفاده کنند.

 

گردآوری و تنظیم نهایی : دکتر محمد قاسمی اسفهرود – ایران گودز مارکت (  IRAN GOODS MARKET )
جامعترین وبسایت B2B در ایران – مارکت کالای ایرانی
بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

6 دیدگاه در “صادرات به عمان

  1. احسان شریف گفت:

    مطلب کاملی بود ولی باید به تجارت بین چابهار و عمان یا بندرعباس و عمان که میوه و مواد غذایی و مصالح ساختمانی برای عمان فرستاده می شود را اشاره می کردید.

    1. محمد قاسمی(IRANGOODSMARKET) گفت:

      سلام.کاملا درسته.بیشتر حجم تجارت بین ایران و عمان بر دوش این دو بندر هست که جدیدا بندر جاسک هم در حال افزایش فعالیتهای تجاری خود با عمان و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است.ممنون از دقت شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *